Tου Μανόλη Βασιλάκη (Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της Φοροεπίλυσις Α.Ε.), με τη συνεργασία της Έφης Κωλέτη, Χρύσας Λαμπράκη (από το τμήμα μισθοδοσίας) και της Μαρίας Δροσανάκη (από το τμήμα διπλογραφικών)

 

Κατά την διάρκεια μίας εργασιακής σχέσης υπάρχει περίπτωση ο εργοδότης να καταγγείλει τη σύμβαση αυτή(απόλυση).

Η καταγγελία σύμβασης από το εργοδότη μπορεί να είναι Άτακτη ή Τακτική.

-Άτακτη είναι η καταγγελία χωρίς προειδοποίηση.

-Τακτική είναι με προειδοποίηση των εργαζομένων στο χρόνο που ορίζει ο νόμος.

Τι γίνεται όμως στην τακτική καταγγελία; Ποιος είναι αυτός ο χρόνος που απαιτείται;

Ο χρόνος προειδοποίησης των εργαζομένων με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, διάρκειας πέραν των δώδεκα (12) μηνών, ορίζεται ως εξής:
  • Για εργαζόμενους που έχουν υπηρετήσει από δώδεκα (12) συμπληρωμένους μήνες έως δύο (2) έτη, απαιτείται προειδοποίηση ενός (1) μηνός πριν την απόλυση.
  • Για εργαζόμενους που έχουν υπηρετήσει από δύο (2) έτη συμπληρωμένα έως πέντε (5) έτη, απαιτείται προειδοποίηση δύο (2) μηνών πριν την απόλυση.
  • Για εργαζόμενους που έχουν υπηρετήσει από πέντε (5) έτη συμπληρωμένα έως δέκα (10) έτη απαιτείται προειδοποίηση τριών (3) μηνών πριν την απόλυση.
  • Για εργαζόμενους που έχουν υπηρετήσει από δέκα (10) έτη συμπληρωμένα και άνω απαιτείται προειδοποίηση τεσσάρων (4) μηνών πριν την απόλυση.
 

Τα βήματα που ακολουθούμε είναι ενδιαφέρον να γνωρίζουν και οι εργοδότες για τις υποχρεώσεις τους αλλά και οι εργαζόμενοι για τα δικαιώματά τους.

1)Γραπτή ειδοποίηση αποχώρησης στον εργαζόμενο και υποβολή εντύπου με υπογραφές στο ΕΡΓΑΝΗ.

2)Ο εργοδότης θα πρέπει επίσης να καταβάλλει το ένα δεύτερο του ποσού που δικαιούται ο εργαζόμενος ως αποζημίωση απόλυσης. Το να υπολογισθεί και να καταβληθεί η αποζημίωση και να καταχωρηθεί  η απασχόληση του απολυόμενου στα τηρούμενα για τον ΕΦΚΑ μισθολόγια και η ασφάλισή του ,είναι το κλειδί για να θεωρηθεί έγκυρη μία καταγγελία.

3)Με την καταβολή των χρημάτων της αποζημίωσης ο εργοδότης έχει την δυνατότητα να απαλλάξει τον εργαζόμενο πλήρως ή μερικώς από την εργασία, σε αυτήν την περίπτωση όμως οι αποδοχές του εργαζομένου παραμένουν σταθερές μέχρι την ημερομηνία λήξης της καταγγελίας σύμβασης.

Τι γίνεται όμως αν ο εργοδότης αλλάξει γνώμη για την απόλυση;

Σε αυτήν την περίπτωση ο εργοδότης δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Από την ημέρα που θα αναρτηθεί το έντυπο στο σύστημα δεν μπορεί να κάνει άρση αυτού και η λήξη θα γίνει κανονικά με όλες τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις.

Σε περίπτωση που θέλει να κάνει επαναπρόσληψη στον εργαζόμενο, μπορεί να γίνει μετά το πέρας της ημερομηνίας της καταγγελίας σύμβασης και η εργασιακή σχέση αυτή θα ξεκινήσει από την αρχή.