Με το ν. 4611/17-5-2019 που δημοσιεύθηκε σήμερα νομοθετήθηκαν ευνοϊκές αλλαγές που αναμένεται να αλλάξουν την πορεία πλήθους ατόμων έως την συνταξιοδότηση αλλά και τις απολαβές των συνταξιούχων.

 Ακολουθούν μερικές από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις

Έμμεση αύξηση της σύνταξης σε όσους είχαν οφειλές πριν τη συνταξιοδότηση

Ως προς τους συνταξιούχους που έχουν μπει σε ρύθμιση και τακτοποιούν τις οφειλές τους με παρακράτηση από τη σύνταξη τους, τα νέα είναι ευχάριστα, καθώς το υπόλοιπο της οφειλής τους μπαίνει αυτόματα σε εκ νέου ρύθμιση 120 δόσεων.

Παράδειγμα:

Συνταξιούχος ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε τον Ιαν. 2018 , έχοντας οφειλές π.χ. στον ΟΑΕΕ, ύψους 15.000 ευρώ, παίρνει κύρια σύνταξη 850 ευρώ και του παρακρατούνται 375 ευρώ για την αποπληρωμή της οφειλής του σε 40 δόσεις, µε αποτέλεσμα να λαμβάνει τελικά 475 ευρώ. Εφόσον έως σήμερα έχει αποπληρώσει 16 δόσεις, δηλαδή 6.000 ευρώ το υπολειπόμενο χρέος του είναι 9.000 ευρώ. Με το νέο νόμο το ποσό των 9.000 επαναρυθμίζεται σε 120 δόσεις, άρα κάθε μήνα θα παρακρατούνται 75€ από τη σύνταξη, με αποτέλεσμα ο συνταξιούχος να λαμβάνει πλέον 775€ και όχι 475€ που λάμβανε πριν.

Ευνοϊκές αλλαγές σε συντάξεις χηρείας, ορφανίας

Ως προς τις συντάξεις χηρείας και ορφανίας οι ευνοϊκές αλλαγές είναι:

  • Αυξάνεται το ποσοστό συντάξεων χηρείας από 50% σε 70% για τον επιζών σύζυγο.
  • Ο επιζών σύζυγος δεν δικαιούται σύνταξη αν ο θάνατος του συνταξιούχου ή ασφαλισμένου συζύγου επήλθε πριν από την πάροδο τριών ετών και όχι πέντε από την τέλεση του γάμου (εκτός κάποιων εξαιρέσεων).
  • Δικαίωμα σύνταξης έχουν τα νόμιμα τέκνα, τα νομιμοποιηθέντα, τα αναγνωρισθέντα, τα υιοθετηθέντα και όσα εξομοιώνονται με αυτά, εφόσον είναι άγαμα και έως 24 ετών και όχι 18 ετών που ίσχυε ως σήμερα.
  • Οι συντάξεις λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου καταβάλλονται στους επιζώντες συζύγους ανεξάρτητα από την ηλικία τους

Οδηγούνται προς τη σύνταξη χιλιάδες μπλοκαρισμένοι ασφαλισμένοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα

Έως σήμερα όσοι παλαιοί ασφαλισμένοι (προ του 1992) είχαν συμπληρώσει 4.500 ημέρες εργασίας εκ των οποίων 3.600 σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία 60 ή 62 ετών, αρκεί να συμπλήρωναν 1000 ημέρες εργασίας σε Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα τα 13- έτη πριν την αίτηση συνταξιοδότησης. Μετά την ψήφιση του παρόντος, το διάστημα των 13 ετών επιμηκύνεται σε 17 έτη, με αποτέλεσμα πολλοί συνταξιούχοι που είχαν “κολλήσει”, να μπορέσουν να βγουν έως και 7 χρόνια νωρίτερα σε σύνταξη.

Βρισκόμαστε στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες ή διευκρινίσεις. Τμήμα συνταξιοδοτικών συμβουλών- Υπεύθυνη Ζερβαλάκη Φούλη

READ 178 TIMES