Στη συνέχεια θα βρείτε τις τελευταίες ειδήσεις για τα επιδόματα που ξεκίνησαν ή θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα.

  1. Επίδομα θέρμανσης χειμερινής περιόδου 2019/2020

Το επίδομα χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα για την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης σε καυστήρες εσωτερικής καύσης, το οποίο θα προμηθευτούν για την πρώτη τους κατοικία.

Η επιδότηση για την Κρήτη (κλιματική ζώνη Δ’ ) είναι 50% και είναι από 80€ και άνω.

Συγκεκριμένα:

  • 80 € επίδομα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, που θα προμηθευτεί 160€ πετρέλαιο.
  • 88€ επίδομα για οικογένεια με ένα τέκνο και αγορά πετρελαίου αξίας 176€ (καθώς υπάρχει προσαύξηση 10% για κάθε τέκνο του νοικοκυριού)
  • 96€ επίδομα για 2 τέκνα και αγορά πετρελαίου αξίας 192€ .

Δικαιούχοι είναι όσοι το 2018 εμφάνισαν :

– Ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει

– Οικογενειακό εισόδημά 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα,

– Κάθε τέκνο προσθέτει στο όριο επιπλέον 2.000 ευρώ (δηλ. 22.000 ευρώ για νοικοκυριό 3 ατόμων, 24.000 ευρώ για οικογένεια με 2 τέκνα κλπ)

– Σε μονογονεικές οικογένειες με ένα τέκνο, το όριο εισοδήματος ξεκινάει από 22.000€, με κάθε τέκνο να προσαυξάνει το όριο κατά 2.000€.

Εξαιρούνται όσοι –με βάση την τελευταία φορολογική τους δήλωση- είναι εξαρτώμενα μέλη σε οικογένεια ή φιλοξενούνται ή διαθέτουν άνω των επαγγελματικά αυτοκίνητα, ή είναι κάτοικοι εξωτερικού που κάνουν δήλωση στην Ελλάδα. Εξαιρούνται επίσης ιδρύματα, οργανισμοί και εταιρείες ή ατομικές επιχειρήσεις (για προμήθεια πετρελαίου στην επαγγελματική τους στέγη).

Όσοι προμηθευτούν πετρέλαιο από 15 Οκτωβρίου και κάνουν αίτηση έως 20 Δεκεμβρίου, θα πληρωθούν το επίδομα ως τέλος του έτους.

  1. Κοινωνικό τιμολόγιο ΕΥΔΑΠ

Μετά το κοινωνικό τιμολόγιο της Δ.Ε.Η., σειρά έχει το κοινωνικό τιμολόγιο για το νερό.

Δικαιούχοι μόνο όσοι λαμβάνουν κάθε μήνα Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (γνωστό ως ΚΕΑ). Η ΕΥΔΑΠ παρέχει – κατόπιν online αίτησης – τη δυνατότητα χορήγησης Έκτακτου Ειδικού Τιμολογίου (ΕΕΤ) – και προβλέπει:

  • Δωρεάν ποσότητα νερού 2m3 ανά μήνα ανά μέλος και
  • Δωρεάν ποσότητα νερού 3m3 ανά μήνα για κάθε μέλος με αναπηρία άνω του 67%.
  1. Νέα για ΚΕΑ και επίδομα ενοικίου

Στις 28 Νοεμβρίου αναμένεται να μπει στους λογαριασμούς των δικαιούχων το ΚΕΑ και το επίδομα ενοικίου. Τα επιδόματα αυτά παραμένουν συνεχώς ανοικτά για αιτήσεις

Μέχρι τέλος του έτους έρχονται αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), επίδομα ενοικίου και επίδομα παιδιού)

Αρχικά το ΚΕΑ θα μετονομαστεί σε Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και θα υπάρξει αναπροσαρμογή των κριτηρίων ώστε να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι (π.χ. μονογονεϊκές οικογένειες) και θα δοθεί έμφαση στην αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας.

Παράλληλα όμως θα δημιουργηθούν νέες ασφαλιστικές δικλείδες για την ορθότητα των στοιχείων της αίτησης, όπως ότι θα υπάρξει διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», προκειμένου να μπορεί να διαπιστωθεί εάν ο δικαιούχος ΚΕΑ εργάζεται ή όχι.

Επίσης, θα ζητηθεί και η διασύνδεση των μηχανισμών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με τους μηχανισμούς της ΔΕΗ, προκειμένου να εξακριβώνεται η (μία και μοναδική) μόνιμη κατοικία των δικαιούχων του επιδόματος στέγασης, ώστε να αποφεύγεται η λήψη επιδόματος για πολλαπλές κατοικίες.

Για όλα τα παραπάνω επιδόματα, μπορείτε να απευθυνθείτε στα γραφεία μας για την αίτησή σας.

 

Τέλος, υπάρχει το Επίδομα ΟΠΕΚΑ 1.000€ σε πολύτεκνες και τρίτεκνες αγρότισσες.

Αιτήσεις γίνονται μέσω των ΚΕΠ όλης της χώρας από 20/11/19 έως και 2/12/2019. Η δυνατότητα της εκ νέου υποβολής αιτήσεων αφορά αποκλειστικά όσους δικαιούχους, δεν υπέβαλλαν αίτηση και δεν έλαβαν την εν λόγω παροχή.

Απευθυνθείτε στα ΚΕΠ της περιοχής σας, για να ενημερωθείτε για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται. Τα δικαιολογητικά που θα συνοδεύουν τις αιτήσεις πρέπει να αποσταλούν αυθημερόν, ώστε να ολοκληρωθεί η καταβολή του επιδόματος εντός του Δεκεμβρίου 2019.