Δυνατότητα ένταξης σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, ανεξαρτήτου μεγέθους, περιλαμβανομένων και των ατομικών, με συνολικές οφειλές (έως 31/12/2016) από 20.000 ευρώ και άνω θα δώσει ο νέος νόμος που αναμένεται να βγει προσεχώς.
Παρέχεται δυνατότητα ένταξης και στις πλέον υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, υπό τη μοναδική προϋπόθεση ότι καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα σε μια μόνο χρήση κατά την τελευταία τριετία.
Το νομοσχέδιο προσφέρει δύο βασικά οφέλη: α) ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσια και τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και σε 120 μηνιαίες δόσεις (10 έτη) και β) ελάχιστη καταβολή 50 ευρώ. Ο οφειλέτης, αφού εκκινήσει τη διαδικασία, μπορεί να διαπραγματευτεί σε συγκεκριμένο πλαίσιο με τους πιστωτές και να εγκρίνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης
Ο λόγος για επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει αιτήσεις υπαγωγής στους νόμους Κατσέλη και Δένδια ή στον πτωχευτικό κώδικα και είναι σε λειτουργία.
Οι πιστωτές προστατεύονται ως εξής:
1) Οι μικροί πιστωτές μπορούν να διεκδικήσουν το σύνολο των απαιτήσεών τους.
2) Μπορεί να γίνει εκκίνηση της διαδικασίας ακόμη και εάν εκδηλώσει ενδιαφέρον το 50% των πιστωτών της επιχείρησης.
3) Θα υπάρξουν δικλίδες ασφαλείας που θα εντοπίζουν τους “στρατηγικούς κακοπληρωτές”: άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου, προσκόμιση περιουσιακών στοιχείων και απειλή “αναβίωσης” του συνόλου των χρεών αν ο οφειλέτης δεν τηρεί τους όρους του συμβιβασμού.
Όσον αφορά στην προστασία των οφειλετών η νομοθεσία προβλέπει:
– Χρονικά προσδιορισμένη αναστολή από καταδιωκτικά μέτρα εναντίον του.
– Σαφή χρονοδιαγράμματα για κάθε βήμα της διαδικασίας.
– Υλοποίηση της διαδικασίας από ειδικό πληροφοριακό σύστημα.
Σημειώνεται πως υποβολές αιτήσεων στον “Εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων” θα γίνονται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους