*Tου Μανόλη Βασιλάκη (Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της Φοροεπίλυσις Α.Ε.), με τη συνεργασία της Γεωργίας Γεραρχάκη, Μαρίας Θεοδωράκη, Αθηνάς Μανουκάκη (από το τμήμα μισθοδοσίας)
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία όλες οι επιχειρήσεις εφόσον απασχολούν έστω και έναν εργαζόμενο χρειάζεται να ορίσουν τεχνικό ασφάλειας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 του κώδικα νόμων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 3850/2010, ΦΕΚ Α’ 84. Ο τεχνικός ασφαλείας χρειάζεται να αναγράφεται στον πίνακα προσωπικού κάθε επιχείρησης. Κατά συνέπεια κάθε εργοδότης που απασχολεί προσωπικό χρειάζεται να δηλώσει κάποιον υπεύθυνο για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στο χώρο εργασίας τους.
Κάθε επιχείρηση ανάλογα με την δραστηριότητα χωρίζεται σε βαθμό επικινδυνότητας. Οι κατηγορίες αναγράφονται παρακάτω:
Κατηγορίες Επικινδυνότητας :
Κατηγορία Α’ (υψηλή επικινδυνότητα)
Σε αυτή την κατηγορία ενδεικτικά ανήκουν: Ορυχεία, Μεταλλεία, Λατομεία, Υφαντικές βιομηχανίες (βαφεία, τυποβαφία κλπ), Χημικές βιομηχανίες, Επεξεργασία πετρελαίου, Ηλεκτρισμός, Ναυπηγία κ.α.
Κατηγορία Β’ (μέση επικινδυνότητα)
Σε αυτή την κατηγορία ενδεικτικά ανήκουν: Βιομηχανίες δέρματος, Βιομηχανίες ελαστικών, κεριών, καλλυντικών, φαρμακευτικών προϊόντων, φωτογραφικού υλικού κτλ. Βιομηχανίες παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα, Τσιμεντοβιομηχανίες, Βιομηχανίες Τροφίμων & ποτών, Βιομηχανίες ξύλου, χαρτιού & επίπλων, Αποθηκεύσεις με ψύξη, Μεταφορές υγρών καυσίμων κ.α.
Κατηγορία Γ’ (χαμηλή επικινδυνότητα)
Σε αυτή την κατηγορία ενδεικτικά ανήκουν: εταιρίες όπου η κύρια ασχολία τους είναι η Γεωργία, Κτηνοτροφία, Εμπόριο, Εστίαση, Ξενοδοχεία, Τράπεζες, Ιατρικά, Εκπαίδευση, Παροχή υπηρεσίας κ.α.
Χρόνος απασχόλησης Τεχνικού Ασφαλείας
Ο ελάχιστος ετήσιος χρόνος απασχόλησης του Τεχνικού Ασφαλείας στην επιχείρηση αλλά και στα παραρτήματα αυτής (εφόσον διαθέτει), καθορίζεται από το είδος της επιχείρησης, και τον αριθμό των εργαζόμενων ανάλογα την κατηγορία επικινδυνότητας στην οποία ανήκουν (Άρθρο 21 του Ν. 3850/2010).
Πιο συγκεκριμένα ο ελάχιστος χρόνος ετήσιας απασχόλησης του τεχνικού ασφαλείας είναι :
Α) είκοσι πέντε (25) ώρες για τις επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 20 άτομα,
Β) πενήντα (50) ώρες για τις επιχειρήσεις που απασχολούν 21-50 άτομα,
Γ) εβδομήντα πέντε (75) ώρες για τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 50 άτομα.
Μπορεί να γίνει ο ίδιος ο εργοδότης τεχνικός ασφαλείας;
Ασφαλώς και σε μια επιχείρηση μπορεί να οριστεί ο ίδιος ο εργοδότης ως τεχνικός ασφαλείας. Για να οριστεί όμως ο εργοδότης ως τεχνικός ασφαλείας της επιχείρησης του, θα πρέπει είτε οι σπουδές του να είναι οι προβλεπόμενες από τις ειδικότητες τεχνικών ασφαλείας (όπως αναγράφονται παρακάτω) είτε να έχει παρακολουθήσει αντίστοιχο σεμινάριο. Επιπλέον, θα πρέπει η επιχείρηση να υπάγεται στην κατηγορία επικινδυνότητας Β’ ή Γ΄ και να απασχολούν 50 ή λιγότερους εργαζομένους. Τέλος, ο εργοδότης μπορεί να ορίσει κάποιον υπάλληλο της επιχείρησης ως τεχνικό ασφαλείας εφόσον πληροί τα κριτήρια.
Αρμοδιότητες Τεχνικού Ασφάλειας
Οι αρμοδιότητες του Τεχνικού Ασφάλειας είναι να παρέχει στον εργοδότη υποδείξεις και συμβουλές (γραπτώς ή προφορικώς) σε θέματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων καθώς επίσης και την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων. Τις γραπτές υποδείξεις οφείλει να τις καταχωρεί σε ειδικό βιβλίο Τεχνικού Ασφαλείας το οποίο συμπληρώνεται με την κάθε επίσκεψη του Τεχνικού Ασφαλείας. Ο εργοδότης έχει υποχρέωση ενυπογράφως να λαμβάνει γνώση των υποδείξεων αυτών.
Για την επίβλεψη και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας ο τεχνικός ασφαλείας έχει υποχρέωση:
- Να επιθεωρεί τακτικά τις θέσεις εργασίας από πλευράς υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, να αναφέρει στον εργοδότη οποιαδήποτε παράλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας, να προτείνει μέτρα αντιμετώπισής της και να επιβλέπει την εφαρμογή τους.
- Να επιβλέπει την ορθή χρήση των ατομικών μέσων προστασίας.
- Να ερευνά τα αίτια των εργατικών ατυχημάτων, να αναλύει και να αξιολογεί τα αποτελέσματα των ερευνών και να προτείνει μέτρα για την αποτροπή παρόμοιων ατυχημάτων. Επιπλέον πρέπει να τα καταγράφει στο αντίστοιχο βιβλίο ατυχημάτων που οφείλει να τηρεί η επιχείρηση.
- Να εποπτεύει την εκτέλεση ασκήσεων πυρασφάλειας και συναγερμού για τη διαπίστωση ετοιμότητας προς αντιμετώπιση ατυχημάτων.
- Να μεριμνά ώστε οι εργαζόμενοι να τηρούν τους κανόνες υγείας και ασφάλειας, να τους ενημερώνει και να καθοδηγεί για την αποτροπή επαγγελματικού κινδύνου.
- Να συμμετέχει στην κατάρτιση και εφαρμογή προγραμμάτων εκπαίδευσης σε θέματα υγείας και ασφάλειας της εργασίας.
Τι χρειάζεται για να οριστεί κάποιος Τεχνικός Ασφάλειας, σαν εξωτερικός συνεργάτης;
Τα καθήκοντα του Τεχνικού Ασφάλειας μπορεί να τα ασκήσει κάποιος ανάλογα με το είδος της επιχείρησης και τον αριθμό των εργαζομένων σε αυτή. Για να οριστεί όμως κάποιος υπεύθυνος τεχνικός ασφαλείας χρειάζεται να έχει λάβει την αντίστοιχη επιμόρφωση ή να κατέχει ένα από τα εξής προσόντα:
- Πτυχίο πολυτεχνείου ή πολυτεχνικής σχολής Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΑΕΙ) του εσωτερικού ή ισότιμων σχολών του εξωτερικού, που το αντικείμενο σπουδών έχει σχέση με τις εγκαταστάσεις και την παραγωγική διαδικασία και άδεια άσκησης επαγγέλματος, που χορηγείται από το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΤΕΕ).
- Πτυχίο πανεπιστημιακής σχολής εσωτερικού ή ισότιμων σχολών του εξωτερικού, που το αντικείμενο σπουδών έχει σχέση με τις εγκαταστάσεις και την παραγωγική διαδικασία και άδεια άσκησης επαγγέλματος, όταν αυτή προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.
- Πτυχίο Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΤΕΙ) ή ισότιμων σχολών του εξωτερικού ή πτυχίο των πρώην σχολών υπομηχανικών και των Κέντρων Ανωτέρας Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΚΑΤΕΕ) που το αντικείμενο σπουδών έχει σχέση με τις εγκαταστάσεις και την παραγωγική διαδικασία. Απολυτήριο τεχνικού λυκείου ή μέσης τεχνικής σχολής ή άλλης αναγνωρισμένης τεχνικής επαγγελματικής σχολής του εσωτερικού ή ισότιμων σχολών του εξωτερικού ή άδεια άσκησης επαγγέλματος εμπειροτέχνη.
Τι έγγραφα χρειάζεται να έχει η επιχείρησή σας σε περίπτωση ελέγχου από την Επιθεώρηση Εργασίας;
- Βεβαίωση επιμόρφωσης τεχνικού ασφαλείας ή αντίγραφο αντίστοιχου πτυχίου εφόσον υπάρχει σε περίπτωση που ο εργοδότης έχει οριστεί σαν Τεχνικός Ασφαλείας
- Βιβλίο ατυχημάτων
- Σε περίπτωση συνεργασίας με εξωτερικό τεχνικό ασφαλείας, την ηλεκτρονική αναγγελία σύμβασης και το βιβλίο του Τεχνικού Ασφαλείας.
Επικοινωνήστε με το τμήμα μισθοδοσίας της εταιρίας μας εφόσον θέλετε να σας επιβεβαιώσουμε την κατηγορία επικινδυνότητας που ανήκει η επιχείρησή σας και την υποχρέωση ή όχι ορισμού Τεχνικού Ασφαλείας σαν εξωτερικό συνεργάτη.
Τμήμα Μισθοδοσίας
Ηράκλειο Μενελάου Παρλαμά 23, Κόμβος Γιόφυρο / 71304
Τ: 2810 282135
Άγιος Νικόλαος Ανδρέα Παπανδρέου 36, 72100
Τ: 28410 27001